28 August 2018

4 redenen om je website te beveiligen en over te stappen naar HTTPS

4 redenen om je website te beveiligen en over te stappen naar HTTPS

Online privacy is vandaag de dag een belangrijk onderwerp. Onlangs (Mei) is de nieuwe privacy wetgeving van kracht gegaan en sindsdien worden de gegevens van websitebezoekers nog beter beschermd. Toch zijn er mensen met verkeerde intenties aanwezig op het internet die graag gegevens van andere stelen en misbruiken. Als website- of webshopeigenaar is het dus belangrijk dat je de privacy van je bezoekers beschermt. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van HTTPS. In deze blog leggen we uit waar deze afkorting voor staat en geven we 4 redenen waarom je vandaag nog over zou moeten stappen naar deze veilige verbinding.

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

Wanneer je aan het internetten bent zie je voor de URL van de website een afkorting staan. Dit kan zijn HTTP (Hypertext Transfer Protocol) of HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Wanneer je de volledige namen van deze afkortingen naast elkaar ziet staan, kun je al gelijk een duidelijk verschil aanwijzen: het woord ‘secure’. Zowel HTTP als HTTPS zijn als het ware protocollen voor het afhandelen van aanvragen tussen een browser en een webserver. Dit klinkt in gewikkeld, maar het komt erop neer dat websites die gebruik maken van HTTPS beveiligd zijn met een encryptie (te herkennen aan het slotje in de browserbalk). En hoe veiliger, hoe beter. Maar dat is niet alles… Er zijn nog een aantal redenen waarom je over zou moeten stappen naar HTTPS. Wij hebben ze op een rijtje gezet!

 

#1. Betere rankings

Veiligheid is dus het belangrijkste argument om naar HTTPS over te schakelen. Een andere reden is verhoogde ranking in Google. Google heeft natuurlijk belang bij veilige websites en beloont deze websites ook. Sites die gebruik maken van HTTPS worden namelijk beloond met een boost in ranking. En je wilt natuurlijk als website- of webshopeigenaar zo hoog mogelijk in Google komen.

#2. Vertrouwen van de bezoeker

Wanneer je als internetgebruiker een http-website in Google Chrome opent, dan krijg je een waarschuwing in beeld (‘Not Secure’). De meeste mensen zullen op dit moment afhaken en je website niet meer bezoeken. Als je nagaat dat de meerderheid van de internetgebruikers (59% van alle gebruikers) deze browser van Google gebruikt, dan loop je dus erg veel bezoekers mis...

https verbinding 2

Lees ook: 4 tips om de conversie van je website te verhogen!

#3. Veilig versturen van persoonsgegevens

Wanneer iemand zijn persoonlijke gegevens op een website invoert - bijvoorbeeld door middel van een contactformulier – dan worden deze gegevens naar de webserver van de site gestuurd. Deze webserver stuurt vervolgens weer een pagina terug. Wanneer dit op een website met HTTP gebeurd, dan kunnen deze gegevens onderweg door hackers onderschept worden. Deze gegevens kunnen inloggegevens zijn, maar ook bankgegevens of andere belangrijke gegevens. Een HTTPS verbinding voorkomt dat anderen deze gegevens kunnen misbruiken.

#4. Je website gaat sneller

Een snelle website is essentieel. Zoals we in dit artikel over UX ook al schreven, haken mensen bij een langzame website al snel af. Websites die gebruik maken van HTTPS zijn over het algemeen een stuk sneller als onbeveiligde websites. Via de website httpvshttps.com kun je dit zelf controleren.

HTTPS activeren?

Er zitten dus aardig wat voordelen verbonden aan een website die gebruikt maakt van HTTPS. Maar hoe activeer je deze beveiligde verbinding? Hiervoor heb je een SSL-certificaat nodig. Deze kun je aanvragen bij je host of bij een externe partij. Wanneer je een SSL certificaat hebt bemachtigd, dien je alle oude pagina’s te laten verwijzen naar de https-extensie. Wanneer je WordPress gebruikt zijn hier handige plug-ins voor zoals ‘Really Simple SSL’. Je kunt op sslcheck.nl controleren of het gelukt is!

meer berichten

Surve Blog