31 July 2018

7 tips voor een hoge User Experience op de tablet!

7 tips voor een hoge User Experience op de tablet!

Vandaag de dag is het essentieel dat je website responsive is. Dit houdt in dat je website gebruiksvriendelijk is op verschillende apparaten. Vaak wordt er gefocust op desktop (laptop) en smartphones. Dit zijn simpelweg de apparaten die het meest gebruikt worden om te internetten. De tabletversie wordt echter vaak overgeslagen... Dit is raar want uit onderzoek blijkt dat 64% van de mensen een tablet bezit! Het is dus zeker niet irrelevant om een speciale tabletversie te ontwikkelen. Waar moet je precies op letten? Hieronder 7 tips voor een hoge User Experience op de tablet!

#1. Landschapsmodus

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat de meerderheid van de tabletgebruikers (93%) het apparaat in landschapsmodus gebruiken. Zorg dus dat jouw website er tiptop uitziet in deze modus.

#2. Maak gebruik van een groter lettertype

Dit is uiteraard een inkoppertje, maar wordt toch vaak vergeten. Op de mobiele versie dient het lettertype ook groter te zijn, maar op de tablet is dit misschien nog wel belangrijker. Een mobiel wordt namelijk automatisch relatief dicht bij het gezicht gehouden, maar een tablet wordt vaak op armlengte bediend. Zorg dus dat je niet een te klein lettertype gebruikt voor de tabletversie.

tablet user experience 2

Lees ook: Is jouw website kleurenblind-ready? Check het hier!

#3. Géén dropdown menu’s

Vrijwel alle websites maken gebruik van een drop-down menu. Dit is natuurlijk op de computer of laptop erg handig en overzichtelijk. Op de tablet werkt dit helaas minder goed. De menu’s komen maar kort in beeld wat ervoor zorgt dat de gebruiker niet goed kan navigeren naar een pagina.

#4. Plaats links niet te dichtbij elkaar

De cursor van een muis is een precieze ‘tool’ waarmee je eenvoudig op links of andere klikbare elementen kunt klikken, tot op de millimeter gericht. Een tablet heeft een touchscreen die in de meeste gevallen met de vinger bediend wordt. Een vinger is een iets minder precieze tool. Zorg er dus voor dat de klikbare links niet te dicht bij elkaar staan. Zo kan de gebruiker moeilijk de juiste aanklikken en dit zorgt voor irritatie. Ook andere klikbare elementen moeten goed de ruimte krijgen.

#5. Maak geen gebruik van Flash

Hoewel Flash eigenlijk al een beetje verouderd is maken veel websites hier toch gebruik van. Ons advies: niet doen! De meerderheid van de tabletgebruikers heeft namelijk een iPad. En zoals je misschien al weet, ondersteunen iPads geen Flash. Bovendien is Flash niet bevorderlijk voor je SEO én werkt het af en toe ook niet goed op smartphones.

tablet user experience 3

Lees ook: 6 handige tips voor betere website usability!

#6. Maak formulieren niet te lang

Formulieren op je website zijn natuurlijk essentieel. Je kunt er klanten mee binden en je verkrijgt informatie over je gebruikers. Op de tablet is het invullen van een formulier echter een klusje waar veel mensen niet voor openstaan. Wanneer je een lang formulier hebt, zullen tabletgebruikers afhaken en dit wil je uiteraard voorkomen. Zorg dus dat je de formulieren voor de tabletversie inkort en maak gebruik van ‘shortcuts’ zoals het automatisch invullen van het adres nadat de gebruiker zijn of haar postcode heeft ingevuld.

#7. Handbedekking

Waar je een smartphone bedient met je vingers, bedien je een tablet als het ware meer met je hele hand. Deze hand bedekt dus gedeeltelijk het scherm. Uit onderzoek van Wetenschap in Beeldkomt naar voren dat ongeveer 87% van de Nederlanders rechtshandig is. In de meeste gevallen zal de hand dus het gebied rechts onderin het scherm bedekken. Zorg dus dat je de belangrijkste informatie niet in deze hoek plaatst.

meer berichten

Surve Blog