03 July 2018

Begrippen toegelicht: Usability en Userexperience (UX)

Begrippen toegelicht: Usability en Userexperience (UX)

Usability en Userexperience: twee termen die vaak door elkaar gehaald worden. Deze twee begrippen zijn weliswaar nauw met elkaar verbonden, maar het zijn twee individuele graadmeters om een website of webapplicatie te beoordelen. In deze blog lichten we beide begrippen toe en zul je zien dat er duidelijke verschillen tussenbeide zijn: want een goede Usability betekent niet dat een website ook een hoge Userexperience heeft.

Usability

Usability oftewel gebruiksvriendelijkheid gaat puur over het gebruik van de applicatie. Hoe gebruiksvriendelijk is jouw (web)applicatie? Kunnen mensen eenvoudig dingen vinden? Is er een duidelijke structuur aanwezig? Al deze punten zij vrij eenvoudig te analyseren omdat je desbetreffende website of applicatie op deze punten kunt ‘testen’. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de website ook een hoge Userexperience heeft.

Userexperience (UX)

Bij Userexperience kijken we voornamelijk naar het ‘gevoel’ bij de applicatie. Dit klinkt in eerste instantie nogal vaag en dat klopt eigenlijk ook wel. Het belangrijkste bij Userexperience is dat de gebruiker zich fijn voelt wanneer deze de applicatie gebruikt. Ziet de applicatie er mooi uit? Zijn er mooie kleuren gebruikt? Wordt er gebruik gemaakt van een fijn lettertype? Worden er mooie afbeeldingen gebruikt? En zo zijn er nog meer factoren die meespelen. Deze zaken zijn een stuk moeilijker te analyseren, aangezien iedereen hier een andere mening over heeft. We willen allemaal een snelle website, maar de een vindt een website met foto’s mooier, terwijl iemand anders een website met illustraties prefereert.

Wat is het verschil tussen deze begrippen?

Deze begrippen hebben dus beide te maken met hoe de gebruiker de (web)applicatie ervaart. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee termen. Een goed voorbeeld wat het verschil tussen Usability en Userexperience duidelijk maakt is een barbecue. In de zomer houden wij Nederlanders wel van een gezellige barbecue. Elke barbecue heeft hetzelfde eindresultaat: een gebraden stuk vlees of vis. Toch zijn verschillende soorten barbecues met verschillende eigenschappen. Zo heb je elektrische barbecues en houtskoolbarbecues.

Voorbeeld 1: Hoge Usability

Een elektrische barbecue is een barbecue met een hoge Usability. Dit type barbecue is eenvoudig in gebruik. Zo heb je geen last van rook, je hoeft niet te wachten tot de kolen warm zijn en de barbecue is eenvoudig schoon te maken. Toch is een elektrische barbecue minder sfeervol en mis je de ‘authentieke barbecuesmaak’...

Voorbeeld 2: Hoge Userexperience

Een houtskoolbarbecue heeft daarentegen een hoge Userexperience. De brandende kolen geven het vlees een lekkerdere smaak en zorgt voor een authentiek barbecuegevoel.
Wel neemt het koken op een houtskoolbarbecue meer tijd in beslag en kunnen mensen de rook als vervelend ervaren. Bovendien is deze barbecue lastiger schoon te maken...

De juiste balans

Kortom, als website- of applicatieontwikkelaar dien je rekening te houden met Usability én Userexperience. Een goede website of webapplicatie combineert deze twee factoren met elkaar. Dit is echter niet eenvoudig want zoals je in bovenstaand voorbeeld kunt zien heeft elk voordeel zijn nadeel. Met de juiste kennis, ervaring en gebruikersinput creëer je een website die eenvoudig te gebruiken is én waar de gebruikers blij van worden.

meer berichten

Surve Blog