29 August 2018

Dit zijn de 5 onmisbare SEO-Tools in 2018!

Dit zijn de 5 onmisbare SEO-Tools in 2018!

SEO is een vak opzich. Deze afkorting staat voor ‘Search Engine Optimization’ oftewel zoekmachine optimalisatie. Onder zoekmachine optimalisatie vallen meerdere technieken. Allen dragen bij aan een zo hoog mogelijke ranking binnen de zoekmachines. Het uitvoeren van SEO wordt een stuk makkelijker met behulp van (betaalde) tools. Deze tools doen een deel van de werkzaamheden voor je, wat tijd bespaart en het uiteindelijke resultaat ten goede komt. Overal op het internet worden verschillende tools aangeraden. Welke SEO tools zijn nu echt onmisbaar? Wij hebben 5 onmisbare SEO tools in 2018 op een rijtje gezet!

#1. Google Keyword Planner

Google Keyword Planner is dé ultieme tool om zoekwoordenonderzoek te doen. Deze tool is erg betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. Naast de gevraagde zoekwoorden, worden er ook keyword suggestions gegeven en krijg je een indicatie van de CPC (cost per click). Op deze manier krijg je ook een goede indicatie wat betreft concurrentie op desbetreffende zoekterm. Er zit echter ook een mindere kant aan deze tool… Google Keyword Planner is namelijk onderdeel van Google Adwords, een tool waarmee je kunt adverteren en dit kost natuurlijk geld. Je kunt Google Keyword Planner wel gebruiken zonder dat je via Adwords adverteert, maar dan zullen de zoekvolumes minder gedetailleerd zijn. In plaats van een exact getal krijg je schattingen. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien dat er op een bepaalde zoekterm maandelijks tussen de 100 en 1000 keer gezocht wordt in Nederland. Daarom raden we je aan om deze tool te gebruiken in combinatie met andere tools, zodat je deze geschatte aantallen kunt vergelijken. Andere goede tools om zoekwoordenonderzoek mee te doen: Keywordtool.io en Ahrefs.

#2. Yoast SEO

Zoekwoordenonderzoek is slechts een onderdeel van SEO. Er zijn natuurlijk veel meer werkzaamheden die in deze branche thuishoren. Zo ook de ‘on page’ SEO, oftewel het optimaliseren van de pagina’s van je webshop of website. Voor deze klus moet je zelf een beetje creatief zijn en door te experimenteren met verschillende dingen kom je vaak al lerende tot de beste resultaten. Tools hiervoor zijn vaak niet relevant, maar er is één tool die er op dit gebied wel aan te pas komt. Yoast SEO is een populaire WordPress plug-in. Misschien heb je er weleens van gehoord, de plug-in controleert de on-page SEO door middel van lampjes in de vorm van een stoplicht. Een rood lampje betekent ‘niet goed’, oranje betekent ‘ok’ en een groen lampje betekent ‘zeer goed’. Zo kun je met deze app de keyword density controleren, maar ook de SEO-titel en de meta description invullen. Allemaal groene lampjes geven echter geen garantie op succes. Soms scoort een artikel of pagina met een rood lampje zelfs beter… Toch is Yoast een goede richtlijn!

#3. Siteliner

Een andere tool voor de on page SEO is Siteliner. Met deze tool kun je eenvoudig statistieken in kaart brengen. De handigste functie van deze tool is het controleren van dubbele content op de website. Niet iedereen deelt dezelfde mening over dubbele content… Sommige mensen denken dat Google hier heel streng in is en dit per direct een penalty als gevolg heeft, maar anderen denken weer dat dit een stuk ingewikkelder in elkaar steekt. Om het zekere voor het onzekere te nemen raden we je toch aan geen pagina’s te dupliceren! Met Siteliner kun je precies zien op welke pagina’s de dubbele content staat en welke woordcombinaties herhaaldelijk voorkomen.

seo-tools 2018 2

Lees ook: 4 redenen om je website te beveiligen en over te stappen naar HTTPS!

#4. Majestic

Wanneer je als website- of webshopeigenaar bezig bent met linkbuilding, dan is Majestic dé ideale tool. De tool heeft oneindig veel opties en is erg betrouwbaar. Wat kun je precies met Majestic?

- De linkwaarde van een pagina controleren

- De linkwaarde van een (sub)domein controleren

- De herkomst achterhalen van de links naar de website toe

- De linkwaarde van deze websites achterhalen

- Welke anchorteksten er gebruikt worden

Bovendien kun je met Majestic ook de zogeheten Topical Trust Flowbekijken. Zo kun je per categorie bekijken wat de linkwaarde van een pagina is. Deze metrics zijn helaas niet 100 procent accuraat, maar ze kunnen je wel een idee geven. Zoals voor alle SEO tools geldt: staar je nooit suf op dezelfde tool, maar vergelijk altijd resultaten van andere tools. Zo krijg je het beste beeld van je website.

#5. MOZ

Een andere essentiële ‘linkbuilding tool’ is Moz. Deze tool is vergelijkbaar met bovengenoemde Majestic, maar zit toch iets anders in elkaar. Waar je bij Majestic de Trustflow en Citation Flow van een domein of pagina kunt controleren, kun je bij MOZ de Page Authority en Domain Authority controleren. Deze PA en DA zijn als het ware graadmeters om een domein(naam) te beoordelen. Het is een getal tussen de 0 en de 100 en hier geldt: hoe hoger, hoe beter. Facebook heeft bijvoorbeeld een score van 100, terwijl een net geregistreerd domein een score van 0 heeft.

Conclusie

Er zijn natuurlijk veel meer SEO-tools, die je misschien ook handig vindt, maar dit ware onze persoonlijke favorieten. Het verschilt nogal per persoon welke tool geprefereerd wordt. Bovenstaande 5 tools dekken in ieder geval een groot gedeelte van de werkzaamheden die binnen SEO vallen. Wat zijn jouw favoriete SEO-tools? We horen het graag!

meer berichten

Surve Blog