Growth hacking is een trending topic. Steeds meer startups zetten deze ‘techniek’ in om hun bedrijf explosief te laten groeien. Elk bedrijf begint klein, zo ook Airbnb, Dropbox en Uber. Deze bedrijven hebben de afgelopen jaren echter zo’n explosieve groei doorgemaakt dat ze binnen no-time van startup naar miljardenbedrijf zijn gegaan. Hier hebben natuurlijk veel factoren aan bijgedragen, maar één onderdeel hebben deze bedrijven in ieder geval toegepast: Growth hacking! Wat is growth hacking en hoe pas je het toe? In dit artikel zullen we dit onderdeel uitgebreid behandelen!
Growth hacking
De term growth hackingis relatief jong. In 2010 is deze term bedacht door Sean Ellis. Ellis was op zoek naar een vervanger voor zichzelf en raakte gefrustreerd door de marketeers waarmee hij sprak. Veel marketeers stellen – volgens Ellis – willekeurige prioriteiten. Allemaal claimen ze groei na te streven, maar andere zaken zoals fancy, bereik, merkbeleving en engagement gaan voor…
Een growth hacker richt zich dus puur en alleen op groei. Alle activiteiten die uitgevoerd worden dragen bij aan de groei van een bedrijf. Growth hacking is dus als het ware meer een mindset als een functie. Een mindset waarbij je zoveel mogelijk en zo snel mogelijk wilt groeien terwijl het budget zo effectief mogelijk ingezet wordt.
Hoe pak je dit aan?
Hoe zorg je er nu voor dat je bedrijf groeit, zonder dat je hier veel geld aan besteedt? Er zijn vele manieren van growth hacking. Manieren die al gebruikt zijn, maar gezien de jonge leeftijd van de term, ook manieren die nog niet gebruikt zijn. Je kunt dus zelf ‘growth hacks’ testen om je bedrijf te laten groeien, maar ook gebruik maken van growth hacks die door andere bedrijven zijn toegepast. Wij hebben de 3 belangrijkste growth hacks op een rijtje gezet!
#1. Het gebruiken van andere netwerken
Het is knap lastig om een nieuwe dienst of een nieuw product zelf aan de man te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het groeien van je website of webapplicatie. Een goede manier om snel te groeien is het gebruik maken van andere (bestaande) netwerken. Andere, grote bedrijven gingen je voor. Grootste voordeel: het is helemaal gratis!
Hieronder enkele voorbeelden van deze growth hack:
Toen Facebook net online kwam was het doel om binnen één jaar 200 miljoen gebruikers te krijgen. Onmogelijk, werd door velen gedacht… Toch kwam het bedrijf aardig dichtbij. Hoe pakte Facebook dit aan? In 2009 introduceerden zij zogeheten ‘embeddable badges’. Deze badge kon eenvoudig op andere platformen, websites en blogs gedeeld worden. Gevolg? Tientallen miljoenen aanmeldingen voor de startup!
Airbnb
Ook Airbnb heeft van deze growth hack gebruik gemaakt. Voordat Airbnb bestond, was Craigslist (met name in de VS) de populairste website om een accommodatie te huren. Airbnb speelde daar slim op in door al hun zoekertjes op de eerste pagina van Craigslist te krijgen. Wanneer iemand een van deze zoekertjes bekeek, werd diegene automatisch doorgestuurd naar de website van Airbnb. Gevolg? Een stijging van honderden miljoenen dollars in jaarlijkse verkopen.
De app Instagram is relatief jong, maar ook zij hebben gebruik gemaakt van andere netwerken. Zij integreerden een gebruiksvriendelijke embed-functie die het mogelijk maakte om Instagram posts eenvoudig te delen op platformen als Twitter, Facebook en Tumbler. De post wordt weergeven op deze platformen, maar als iemand erop klikt wordt diegene doorgestuurd naar Instagram zelf. Gevolg? Een gigantische boost in gebruikers!
Lees ook: 4 tips om de conversie van je website te verhogen!
#2. Zorg dat je viraal gaat
Ook al is jouw product of dienst kwalitatief zeer goed, dit hoeft niet automatisch te betekenen dat je bereik ook daadwerkelijk groeit. Het bereiken van je doelgroep is een essentieel onderdeel van growth hacking. Maar hoe zorg je er nu voor dat je viraal gaat?
Deelbare content
Allereerst is het belangrijk dat je content uniekis. Het moet mensen echt aan spreken om ervoor te zorgen dat zij het delen. Ook de CTA (call to action) is belangrijk. Sluit af met een boodschap voor de bezoeker en motiveer hen om de content te delen.
Beloon delen
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je ‘viral’ gaat is het belonen van trouwe volgers. Dropbox maakte hier in het verleden goed gebruik van. Dropbox gaf gebruikers de mogelijkheid om extra opslagruimte te ‘verdienen’. Het enigste wat de gebruikers hiervoor moesten doen is het uitnodigen van vrienden. PayPal ging zelfs nog een stapje verder door gebruikers een geldbedrag aan te bieden in ruil voor het uitnodigen van vrienden.
Lees ook: 6 handige tips voor betere website usability!
#3. Remarketing
De focus ligt bij Growth hacking dus op de groei. Wel is het belangrijk dat dit duurzame groeiis. Het gaat dus niet puur om het binnentrekken van meer klanten. Het gaat ook zeker om het behouden van bestaande klanten. Deze bestaande klanten heb je, zoals je in de vorige punten kunt lezen, nodig om nieuwe klanten aan te trekken. Heb je een tijdje niets gehoord van bepaalde klanten? Stuur ze dan een herinnering of een mailtje met een aanbieding. Dit kun je overigens ook doen bij mensen die ‘bijna’ klant waren, maar op het laatste moment afhaakten.