Waar voorheen de meeste winkels fysiek aanwezig waren, hebben online webshops tegenwoordig de overhand. Via het internet kun je meer mensen bereiken én het onderhouden van een webshop is bovendien goedkoper dan het onderhouden van een winkelpand. Toch brengt het hebben van een online winkel ook een aantal complicaties met zich mee. Eén van deze complicaties is het krijgen van customer feedback. Bij een fysieke winkel krijg je automatisch feedback. Je hebt 1-op-1 contact met je klanten en je hoort vanzelf of er iets ontbreekt aan je winkel. Dit is bij een online webshop vaak niet het geval. Mensen nemen zelden de moeite om een webshopeigenaar op de hoogte te brengen van eventuele gebreken. Dit gebrek aan feedback kan ervoor zorgen dat je webshop of website minder conversie heeft en er dus ook minder omzet is.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je als online ondernemer wel feedback ontvangt? Dé manier om feedback te ontvangen is het inzetten van feedbackbuttons. Wat zijn feedbackbuttons en hoe ze je ze in?
Feedbackbuttons
Eerder schreven we al over User Experience en Usability, twee graadmeters die van groot belang zijn. Om deze twee graadmeters zo hoog mogelijk te krijgen, is user feedback erg belangrijk. Wie kan je website beter beoordelen dan de websitebezoekers zelf? Om doorlopend user feedback te ontvangen kun je gebruik maken van feedbackbuttons. Dit zijn onopvallende buttons die aan de rand van de website worden getoond. Klikt een website bezoeker op deze button, dan kan hij of zij gelijk feedback geven. Hieronder een voorbeeld van een feedbackbutton (in de rode cirkel).
Lees ook: 5 redenen om gebruik te maken van surveys!
Hoe werkt het precies?
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze buttons aansluiten bij de stijl van je website. Ook is het belangrijk om de juiste vraag of vragen te stellen. Wat wil je weten van de klant? Al deze voorkeuren kun je met Surve eenvoudig instellen. Een vraag die veel gebruikt wordt luidt: Heeft u feedback voor ons om onze website te verbeteren? Vervolgens kun je de bezoeker de keuze geven uit ‘ja’of ‘nee’. Kiest de bezoeker ‘ja’? Dan krijgt deze een volgende vraag: ‘Wat is uw feedback voor ons?' Kiest de bezoeker ‘nee’? Dan zal het de bezoeker bedankt worden en daarna het popupscherm sluiten.
Wanneer gebruik je ze?
Feedbackbuttons kun je in principe altijd en op elke pagina gebruiken. Zo zal de respons op uw feedbackbutton optimaal zijn. Ook zijn specifieke feedbackbuttons in te zetten die alleen op bepaalde pagina’s getoond worden, hiermee target u eenvoudig de juiste doelgroep.