08 November 2018

Het inzetten van ‘Regular Expressions’

Het inzetten van ‘Regular Expressions’

Regular expressions, een voor velen onbekende term. Letterlijk vertaald staat dit voor ‘Reguliere Expressie’ en dit wordt vaak afgekort door ‘regexp’ of ‘regex’. Reguliere expressies zijn een manier om patronen te beschrijven waarmee een computer tekst kan herkennen. Hoe zit dit precies en hoe zet u dit in? Dat leest u in dit artikel!

Wat zijn Regular Expressions?

De term is bedacht door de Amerikaanse wiskundige Stephek Kleene. Hij bedacht de Regular Expressions in het kader van ‘de algebra van reguliere sets’. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om in tekstverwerkers bepaalde stukken tekst uit lange teksten te vinden en manipuleren. Niet alleen met normale tekst, maar ook programmeertalen ondersteunen reguliere expressies. Een simpel voorbeeld: Stel je voor je hebt een tekst in Microsoft Word geopend en u wilt overal waar je het woord ‘nu’ getypt hebt dit vervangen door ‘straks’. Dit is erg eenvoudig, u doet simpelweg ‘zoeken en vervangen’ en u heeft het klusje geklaard. Reguliere expressies zitten eigenlijk hetzelfde in elkaar, maar dan geavanceerder. Hieronder staat zo’n ‘regular expression’:

(?i)(\W|^)(fiets|auto|trein|vliegtuig)(\W|$)

Met deze code geeft u als het ware de opdracht om de woorden fiets, auto, trein en vliegtuig te vinden.

Reguliere Expressies in Surve

Surve ondersteunt ook Reguliere Expressies. Wat is het nut van deze Reguliere Expressies of Regex en hoe past u ze toe? Bij het instellen van URL's voor Surveys, Feedbackbuttons of Heatmaps kunt u kiezen voor de optie Reguliere Expressies (zie screenshot hieronder).

Door middel van deze zoekpatronen kunt u meer complexere URL's matchen. Bijvoorbeeld wanneer u een feedbackbutton wilt instellen. Voorbeeld: U heeft een online kledingwinkel en u wilt een feedbackbutton instellen die alleen zichtbaar is op de productpagina's van de mutsen. Door middel van Reguliere Expressies kunt u eenvoudig de URL's filteren en ervoor zorgen dat de feedbackbutton's alleen op deze pagina getoond worden. U hoeft dus niet handmatig elke URL toe te voegen, wat behoorlijk in tijd scheelt. Deze procedure is hetzelfde voor het instellen van Surveys en Heatmaps.

Komt u er niet uit met het instellen van uw Reguliere Expressie in Surve? Geen probleem! Onze helpdesk helpt u graag om uw targeting in orde te maken.

meer berichten

Surve Blog