12 July 2018

Is jouw website ‘kleurenblind-ready’? Check het hier!

Is jouw website ‘kleurenblind-ready’? Check het hier!

Websites maken gebruik van bepaalde kleuren om de relevantie of het thema van het element te verduidelijken. Daarnaast worden kleuren vaak gebruikt om de navigatie te ondersteunen. Je wilt als website of webshopeigenaar natuurlijk geen klanten mislopen. Zo wil je ook mensen die kleurenblind zijn een zo fijn mogelijke ervaring geven op jouw website. Daarom is het belangrijk om tijdens de ontwerpfase rekening te houden met deze groep mensen.  In dit artikel hebben we 4 tips op een rijtje gezet om je website kleurenblind-proofte maken!

Kleurenblind

Wereldwijd is 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind. Dit betekent dat in het slechtste geval 8 van de 100 mensen die jouw website bezoeken kleurenblind is. Iemand die kleurenblind is vindt het lastig om onderscheid te maken tussen bepaalde kleuren(tinten). Deze mensen kunnen natuurlijk voor het grootste gedeelte goed functioneren en zij willen wellicht ook van jouw producten en/of diensten gebruik maken. Het is dus niet onverstandig om je website iets af te stellen op deze groep mensen. Hoe doe je dat? Hieronder 4 tips!

kleurenblind website

Lees ook: 6 handige tips voor betere website usability!

#1. Vermijd bepaalde combinaties

Mensen die last hebben van kleurenblindheid hebben meer moeite met bepaalde kleurencombinaties. We hebben deze combinaties hieronder op een rijtje gezet:

- Rood en Groen

- Groen en Bruin

- Blauw en Paars

- Groen en Blauw

- Lichtgroen en Geel

- Blauw en Grijs

- Groen en Grijs

- Groen en Zwart

- Rood en Zwart

Probeer deze kleurencombinaties dus zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast raden we je ook af om ‘pastelkleuren’ niet te gebruiken.

#2. Contrast

Mensen die kleurenblind zijn, halen dus snel kleuren door elkaar. Met name de bovenstaande kleuren zijn verwarrend, maar ook andere kleuren kunnen moeilijk uit elkaar te houden zijn. Zorg dus dat er voldoende contrast zit tussen de kleuren die je gebruikt. Het hoeft echt geen kleurrijke mozaïk te worden, het gaat dus vooral om het contrast.

kleurenblind website

*Tip: bekijk je website in zwart-wit om dit te controleren. Als je website geschikt is voor kleurenblinden dan zie je in zwart-wit modus geen kleuren in elkaar overlopen.

#3. Gebruik symbolen

Kleuren worden in de onlinewereld vaak gebruikt om bepaalde thema’s of onderdelen aan te duiden. Iemand die kleurenblind is mist dus op deze manier waarschijnlijk de boodschap. Je kunt dit voorkomen door, naast kleuren, ook gebruik te maken van symbolen om deze thema’s en onderdelen aan te duiden. Zo is het ook duidelijk voor iemand die het verschil tussen de kleuren niet kan zien.

kleurenblind website

#4. Maak het niet te bont

Als laatste willen we je aanraden om niet te veel kleuren te gebruiken. Dit kan voor iemand die niet kleurenblind is al overweldigend werken, laat staan voor een persoon die wel last heeft van kleurenblindheid. Probeer maximaal 2 á 3 kleuren te verwerken in je kleurenpalet.

Ben jij kleurenblind?

Dit gezegd te hebben, is de kans dus aanwezig dat jij ook – onbewust – kleurenblind bent. Laten we er niet vanuit gaan, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je deze test doen.

meer berichten

Surve Blog